Hét portal voor slimme salesprofessionals!

Durf jezelf kwetsbaar op te stellen


04 aug 2021

‘Goede vraag. Ik weet het antwoord op de vraag niet. Ik ga het voor je uitzoeken.’ Ik hoor dit niet vaak in gesprekken met leveranciers of prospects. Jij? Wij willen allemaal graag zo goed zijn. Niet falen. Niet afgaan. Wat als de ander denkt; ‘Jee, hij weet het antwoord niet op deze vraag.’ Wat als we niet slim worden gevonden? De ander ons dom vindt. Wat zal een klant wel niet denken? We willen ook – voor ons gevoel – geen nee hoeven verkopen. 

Wat is kwetsbaarheid nu eigenlijk?

Voor mij is het jezelf durven zijn, oprecht zijn, aangeven dat je iets niet weet, kent of snapt. Emotie tonen, gevoel durven delen met een ander. Jezelf openstellen voor de ander, het leven, het onbekende. Risico’s durven nemen, vol passie leven en compassie voor jezelf en de ander hebben.

De enige termen die ik nu nog lees over de betekenis van dit woord zijn; een kwetsbaar product is iets dat snel schade op kan lopen, breekbaar is. Een kwetsbaar mens is gevoelig, snel breekbaar. Kwetsbaarheid wordt in één adem genoemd met zwakheid, broosheid. De andere betekenis die je aan kwetsbaarheid kunt geven staat nog niet officieel omschreven. Dat betekent niet dat het nog niet bestaat.

Je mond houden

Naar mijn mening is kwetsbaarheid onlosmakelijk verbonden met authenticiteit. Problemen binnen het MT, in de bedrijfscultuur, bij leiderschap kunnen voor een groot deel toegekend worden aan een gebrek van kwetsbaarheid. Niet echt willen zijn, altijd maar die rol spelen. Geen basis van vertrouwen hebben. Een voorbeeld hiervan is het MT van een middelgroot kantoor, met een directie van vijf personen waar tot nu toe één leider werd ‘toegelaten’. De andere vier directieleden durfden niet echt te zeggen wat zij dachten. De werknemers moeten gewoon hun werk uitvoeren en verder hun mond houden. Groei stagneert, gebrek aan innovatie en creativiteit binnen de organisatie. Cultuurproblemen organisatie breed. Bijna niemand durft zich kwetsbaar op te stellen en te gaan staan voor zijn mening. Het risico te nemen. De wind te laten draaien. Ik zeg bijna niemand, omdat er nu een aantal mensen langzaamaan gaan opstaan. Dat vraagt om lef en moed.

De man in de arena

Een deel uit een speech van Theodore Roosevelt laat ons op een mooie manier voelen wat kwetsbaarheid nu eigenlijk inhoudt:

Theodore Roosevelt – 1910 ‘The man in the arena’

‘Het is niet de criticus die telt, niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt. De eer komt toe aan de man die in de arena staat, die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is. Die desondanks probeert iets te bereiken, die enthousiasme en toewijding kent en zich helemaal geeft voor de goede zaak. Die als het meezit, de triomf van een grootse verrichting proeft en die als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.’

Geen verkooptruc

Sinds de oprichting (2007) van Lagosto proberen wij onze klanten en deelnemers in trainingen de volgende boodschap mee te geven; stel jezelf kwetsbaar op, durf écht te zijn en luister vooral goed naar de ander. Het kwetsbaar op durven stellen kan alleen als je echt meent. Niet als je het als verkoopmethode, truc zo je wilt, probeert in te zetten. Daar prikt de ander zo doorheen. Alleen oprechtheid telt. Ik kan je alleen maar uitnodigen om dit gevoel te gaan ervaren. Het zet deuren open naar jezelf, de ander, in samenwerkingen, in klantcontact en gewoon in het leven. Toon moed en stap de arena binnen. Blijf niet toekijken.

[avatar]

Carola Rodrigues

Carola Rodrigues is ruim tien jaar ondernemer, eigenaar van een paar bedrijven. Gek van het sales-en marketingvak, enorme interesse in hoe ons brein werkt en de diepere lagen van het menszijn. Gelooft in authentieke kracht en kwetsbaarheid. Het is haar missie om iedereen te laten ervaren dat je kunt leren verkopen zónder te verkopen en dat je een gelukkiger mens bent als je in contact komt met je diepste ‘ik’.

info@carolarodrigues.nl